A mágia eredetéről árulkodnak a barlangrajzok. Mitől félünk mégis?

mágia eredete

A mágia eredete olyan régre nyúlik vissza, hogy azt szinte el sem tudjuk képzelni. Gyűjtögető, vadászó őseink is használták a mágiát, Egyiptom virágzó korszakáról nem is beszélve. Mégis volt egy olyan időszak, amikor kifejezetten féltek azoktól az emberektől, akik ennek a tudásnak a birtokában voltak. Ebből a cikkből megtudod, miért alakult ki a távolságtartás, miért kezdték el üldözni például a boszorkányokat és miért keressük újra egyre többen a titkos tanok nyitját.

A mágia eredetéről árulkodnak a barlangrajzok?

Tudtad, hogy a történelem és rajz órákon már hallottál a mágiáról, csak nem szóltak, hogy az AZ? Emlékszel még a barlangrajzok világára? Valószínű akkor még tanárainknak sem volt pontos fogalma arról, mit is ábrázoltak ezek a rajzok. Őseink kb. 27000 évvel ez előtt kezdték el készíteni (újabb felfedezések során már közel 40000 éves leletet is találtak) és történetük valahol az i.e. 10. évezredig mutatta be a különböző mágikus, vadászattal, termékenységgel kapcsolatos és avatási szertartásokat. Ezek az emberek még sokkal közelebb álltak a természethez, harmóniában éltek vele. Mára elfogadott álláspont, hogy mágusaik, sámánjaik segítségével a vadászatok előtt az állatok lelkéhez szóltak. Ezen kívül számos áldozati szertartásuk lehetett és biztos, hogy a nagykorúságnak is volt egy beavatási ceremóniája. Talán sosem fogjuk megtudni, hogy miért szemléltették ezeket a barlangok falain, de annyi biztos, hogy rítusaiknak nagy jelentőséget tulajdonítottak.

Az egyiptomi korszak

Lehet, Te is olyan vagy, mint Én és tátott szájjal nézed az újabb és újabb dokumentumfilmeket. Imádom azokat, amik Egyiptomról, a Szfinxről a piramisokról szólnak, csodálatos régészeti felfedezéseket mutatnak be. Vajon milyen tudás birtokában hozhatták létre a monumentális épületeket? Ezek mire szolgáltak?

Előfordulhat, hogy életem végéig furdalni fogja az oldalamat a kíváncsiság és sosem kapok a feltett kérdéseimre válaszokat, de annyi itt is bizonyos, hogy hitrendszerük, vallásuk nagyon erősen meghatározó volt. Idő közben arra is fény derült, hogy papjaik iskolákat vezettek, ahol a mágia tudásába avatták be a kiválasztottakat.

Még most sem látják tisztán, milyen információkat rejtenek a hieroglifák, melyek a kereszténység térhódításának köszönhetően az i.sz. 400-as évek környékén eltűntek a köztudatból. A fordítások hiánya magába zárt mérhetetlenül sok különleges ismeretet.

A kereszténység térhódítása, a félelem és borzalom eljövetele

A régi pogány szokásokkal összefüggő ünnepek, rítusok egy részét a kereszténység korai időszakában beillesztették a közösségi életbe. Miután a kereszténység egyre több helyen vetette meg a lábát, elkezdték kirostálni a régi népi elemeket, határt szabtak az addigi kultúráknak, hitrendszereknek, a különböző más vallási hagyományoknak. A kereszténységet hirdető írásokban, tanításokban lévő figyelmeztetések, tiltások és némi félrevezetésnek köszönhetően elkezdték üldözni azokat az embereket, akiknek olyan képességek álltak a birtokukban, melyekkel megmagyarázhatatlan eseményeket tudtak véghezvinni. Ugye előtted sem titok, hogy voltak boszorkányüldözések? Szörnyű cselekedetket tettek azért, hogy „egyeduralkodóvá” váljék a keresztény világkép.

Az átlagember egyre távolabb került a természettől, egyre többen éltek egy faluban, városban, egyre kisebb szerep jutott a sámánoknak, mágusoknak, boszorkányoknak. Az emberek egymásban gerjesztették azt a meggyőződést, hogy a misztikus tudás birtokosaitól félni kell. Ezt írta elő számukra a földesúr, az uralkodó, e felé terelte őket a helyi pap. Pedig hogy is volt? Valójában a vezető réteg csak attól tartott, hogy elveszíti nehezen megszerzett uralmát a nép fölött. Ha nem tudta a saját oldalára állítani a mágust, a boszorkányt, akkor keményen fellépett ellene, akár az életét is elvette, nehogy a végén a nép lázadni kezdjen, vagy az uraságnak legyen valami baja. Borzalmas nyomás következett, ahol mindenki egymás ellen fordult, hogy mentse a saját bőrét.

Pedig a boszorkányok, sámánok és mágusok elsősorban a népért tevékenykedtek. Tudod, beszéltük a barlangrajzoknál is. Imáikkal, rítusaikkal kezdetben a vadászatot, a termékenységet segítették. Már akkor is fontos volt az egészség, így jó ideig a helyi „guruhoz” fordult mindenki, ha beteg lett, vagy épp törekedett a boldogságra, a harmonikus családi életre. De természetesen az is igaz, ha a falut fenyegetés érte, a „guru” gondoskodott arról is, hogy az embereknek ne essen bántódása.

Kell-e tartani a mágiától?

Alapvető emberi hozzáállás, hogy amit nem értünk, attól félünk, kinevetjük, elutasítjuk, üldözzük. Annak idején, sok időbe került azt is elfogadni, hogy a Föld nem lapos. A mai napig támadják még a tudományos kísérletek eredményeit is azok, akik nem tudják elfogadni, hogy létezik valami nagyobb, valami összetettebb rendszer körülöttünk.

A fent említett csodálatos képességekkel rendelkező emberek olyan tudás birtokában voltak, amit nem adtak át akárkinek. Kiváltságosoknak tartották őket, így valószínű az irigység is jó motiváció ahhoz, hogy bármit rosszként lehessen megpecsételni. Ha a rosszindulatú ember nem lehetett „beavatott”, akkor inkább felnyomta a másikat és gonosznak állította be.

Ki ne felejtsem! Melyik vezetőnek állna érdekében, hogy az emberek kinyílt szemmel, sok-sok tudással a markukban, önállóan és életképesen mászkáljanak? Akkor az ember nem megvezethető és nem cselekszik úgy, ahogy a „vezető” érdekei megkívánják. Nem megfelelő, ha a közember bármit meg tud valósítani, a teremtés, változtatás tudása a birtokában van, így azokat el kellett tüntetni, akik ebben segédkezhettek volna. Ezért is állítják be a mágiát összességében megvetendő rossznak, nem kívánt, gonosz tudásnak. Gondolj csak bele! Ez még a mai világra is érvényes, hiszen ki ne tapasztalta volna meg egy munkahelyen a főnök elnyomását, zsarnokoskodását? Ő se szeretné, hogy saját vállalkozást indíts. ;-)

Észrevetted már magadon, hogy rajtad is úrrá lesz a félelem, ha valami teljesen új szituációba kerülsz? Fogalmad sincs, mi tévő legyél és a kezdetekben minden új módszer ellen kézzel-lábbal tiltakozol. Ez teljesen normális, belénk van ivódva. Pusztán új információkat kellene szerezni arról a területről, ami épp még ismeretlen és máris könnyebb lenne a helyzet. Kis idő elteltével, ahogy tágul a világképed, a kezdeti elutasítás befogadássá válik.

Ezek alapján vajon tényleg a mágia rossz? Vagy csak egyes emberek hangoztatott elképzelései teszik azzá?

Az elzártabb területeken élő indiánoknál és bizonyos afrikai népeknél még mindig vannak sámánok, akik továbbra is az ottani társadalom érdekében tevékenykednek. Harmóniát, békét, egészséget és rendet teremtenek, védik a lakosokat. Rájuk miért néznek fel oly sokan, hisz ugyanarról beszélünk mindkét esetben?

Miben segít a mágia? Mit rejtenek a „titkos tanok”? 

Országunkban a rendszerváltásig a vezetők szintén elnyomták, üldözték azokat, akik megpróbálták felfedni, mi is működteti a mágia varázslatos birodalmát. Tiltottak voltak a jóskártyák, az új szemléletmódot hozó könyvek. Szerencsére a kapuk kinyíltak és milliónyi információ ömlik be az ablakon. Ezért is a nagy kuszaság, hogy most mi a jó, mi a rossz, mi visz előre, mi hátráltat, minek van jó hatása és mitől kellene továbbra is tartani.

A mágia, a titkos tanok hatalmas tudást rejtenek magukban. Megmutatják, hogyan is irányíthatod az életed szíved vágyai felé. Módszerei és törvényei segítségével megtalálhatod a hozzád illő partnert, csodálatos egészséget varázsolhatsz magadnak és olyan anyagi helyzetet, amiről most még lehet, hogy álmodni sem mersz. Olyan rosszul hangzik, ugye? Bűn lenne, hogy szeretnél az eddigieknél többet elérni, hogy valami nagyobbról, szebbről és izgalmasabbról álmodozol? Persze, hogy ezek sokak fantáziáját mozgatja, mint ahogy az is, vajon milyen különleges képességek lapulnak meg bennünk. Ugye Te is érezted már, hogy az életednek valami másról kellene szólnia. Elgondolkodtál már azon, hogy vajon mi működteti az Univerzumot, milyen szabályszerűségei vannak, hogy egy-egy vágyadat megvalósíthasd, elérd? Képzeld! Még erre is jó a mágia.

Igen, igazad van, ártani is lehet a technikákkal, de ebben nem a technika a bűnös. Egy orvos is tudja, hogy melyik eret nem szabad elvágnia, különben nagy baj lesz. Nem is teszi meg. ?

Nem szükséges titokban tartanod az érdeklődésed, vonzalmad a varázslás különböző technikái iránt. Több száz, sőt, lassan több ezer emberről tudok, akinek hozzád hasonlóan mozgatja a fantáziáját.  Mi működteti a mágiát, milyen közös alapjai vannak a közkedvelt vonzás törvényével? Lehetséges, hogy Te is minden pillanatban alkalmazod a varázslás egy bizonyos részét még akkor is, ha épp nem tudsz róla? Tarts velem következő cikkemben, hogy újabb információk birtokába kerülj.

Szeretettel:

Szuromi Éva