Út a valódi vágyaidhoz a „nemes nyolcrétű ösvényen” keresztül

Elérkezett az év 3. 10milliószoros napja. Ezeket a napokat sokan arra használják, hogy álmaikra, vágyaikra ráerősítsenek, közelebb hozzák a célok elérésének időpontját. Meditálnak, vizualizálják az áhított állapotot, elképzelik, milyen boldogok lesznek az újonnan megszerzett autóval, a nagyobb, megnyugvást hozó vagyonnal. Beleélik magukat a szerelemmel teli párkapcsolatukba, vagy felszabadultan sétálnak a tengerparton, mert gondolatban már a várva-várt nyaralást élvezik.

Felemelő érzés, ha vannak kívánságaid, vágyaid, mert ezek adják a lökést ahhoz, hogy haladj előre. Nélkülük üres lenne az életed, unalmasan telnének a napok. Azonban van, aki átesik a ló túloldalára és oly nagyon kergeti a boldogságot, a biztonságot, hogy elsétál a hétköznapi örömök mellett és észre sem veszi, hogy már teljesen rossz irányból, akár görcsösen akarja a beteljesedést, így kizárja a harmóniát, belső békét az életéből.

Az imakerék ünnepe

A 10milliószoros napok alkalmával Buddhát és tanításait ünnepeljük. Az általa felismert törvényeket Dharmáknak hívjuk. Az év harmadik ünnepnapja Az imakerék ünnepe, vagyis a Négy Nemes Igazság tanára hívja fel a figyelmet:

 1. Az emberi élet lényegében szenvedéssel teli.
 2. A szenvedés oka az emberi önzés és vágyakozás.
 3. Van egy út (vagy mód), amelyen keresztül meg lehet szabadulni az önzéstől és a vágyakozástól.
 4. A megszabaduláshoz az úgynevezett „nemes nyolcrétű ösvény” vezet: a helyes szemlélet, a helyes gondolkodás, a helyes beszéd, a helyes cselekvés, a helyes élet, a helyes törekvés, a helyes vizsgálódás, a helyes elmélyedés.

Ne ijedj meg, nem kell mindenről lemondanod és elfelejteni az összes álmod! Ne töröld ki őket az agyadból és ne akarj mindentől megszabadulni, hiszen jogos igényed a boldogság, a szerelem, a különböző tárgyak megszerzése, vagy akár a részvételre egy klassz utazáson. Ha őrült módjára kergeted ezeket, akkor viszont előbb-utóbb beköszönt hozzád a szenvedés.

Ahhoz, hogy elérd az említetteket, vagy bármit megszerezz, először tegyél rendet önmagadban. Eredetileg erről szóltak az ünnepek, és ma egy ünnepnap van. Ilyen alkalmakkor fontos az elcsendesedés, a felkészülés az eljövendő időszakra. Ekkor tudod megalapozni a kellő beállítottságot, megfelelő hozzáállást, hogy eljöhessen az a pillanat, amikor végre élvezheted az áhított beteljesülést. Minden kívánság belülről indul el. Ha benned felszültség van és további akadályozó tényezők, hiába ez a tízmilliószoros erővel ható nap, nem fogod elérni, amit szeretnél.

Mindennek az alapja, hogy kialakítsd magadban a belső harmóniát, vagyis le tudd tenni a mindennapi stresszt, a nyomasztó gondolataid és észrevedd, amikor az agyad, az egód irányít a szíved helyett. Arra összpontosíts, hogy kiegyensúlyozottan éld a hétköznapjaidat, mert feszültségből, dühből nem fogsz tudni pozitív eseményeket, élethelyzeteket teremteni.

A „nemes nyolcrétű ösvény” mondanivalója

A nemes nyolcrétű ösvény pont arról szól, hogyan is tudod kialakítani a belső kiegyensúlyozottságodat, hogy minél hamarabb kézzelfogható, szemmel látható eredmények születhessenek. Teljesen mindegy, ezt hogy hívjuk, vallásosnak se kell lenned, de érdemes végiggondolnod a következőket.

Minden tárgy, élethelyzet, esemény elérése mögött az esetek kimagasló százalékában egy életérzést keresünk. Nem a birtoklás a fontos, hanem az, hogyan érzed magad tőle, mit nyersz általa. Tényleg csak annak az egy-egy bizonyos dolognak a megszerzésével juthatsz el oda? Mi van akkor, ha azt az életérzést, amit úgy keresel, elérheted mással is, ha ez már ott van benned, csak eltakarja valami a szemed elől?

Elhagyom a „helyes” szót, mert ez mindenkinél mást jelent, így megyünk végig a „nemes nyolcrétű ösvény” felsorolásán és mutatom meg neked a saját értelmezésem. Remélem neked is segíteni fog!

 • Szemlélet: hogyan látod a saját életedet? Meg tudod nézni más-más szemszögekből is? Tényleg olyan szörnyű, valóban olyan jó? Minden attól függ, hogy viszonyítod-e bármihez, vagy bárki más életéhez. Ha Te jól érzed magad benne és számodra kielégítő, akkor ide tehetsz egy pipát. Fontos, hogy ne akard magad, a körülményeidet másokhoz mérni. Saját magadnak állíts fel mértékeket, a saját értékrended alapján ítéld meg. Magadnak kell megfelelned és nem másoknak!
 • Gondolkodás: fontos szerepe van az agyadnak, az egódnak, a gondolkodásodnak. Elsődleges célja, hogy megóvjon a veszélytől, de annyi nehézségen mehetsz keresztül és oly sok mintát tanulsz másoktól, hogy a végén teljesen félrevezethet, és mindenhol villogtathatja előtted a „VESZÉLY” táblát. Tanuld meg átvenni az irányítást az agyad felett és a megérzéseidre is hallgatni. Figyeld meg, mennyi negatívumot sorol a fejed egész nap. Az ilyen jellegű gondolatok közül csak azoknak tulajdoníts jelentőséget, amik fizikai veszélyforrásoktól óvnak, a többit hagyd figyelmen kívül. (Ebben segít, ha folyamatosan az aktuális feladataiddal foglalkozol és a munkahelyeden nem a nyaralásod tervezgeted, nem a sóvárgásra vagy panaszkodásra fordítod az időd.)
 • Cselekvés: ne csak ülj, bambulj magad elé és ábrándozz! Cselekedj! Tegyél lépéseket a céljaid elérése felé. Fordíts figyelmet arra is, hogy álmaid ne a másik eltaposásával, földbe tiprásával akard elérni. Ne rajta keresztül akarj önmegvalósítani, törődj saját magaddal! Jelezném, bárkinek a hibáztatásával sem fogsz előre jutni. Nem ő akadályoz, nem miatta van, hogy nem jutsz közelebb a vágyadhoz, Te teszed Őt az akadályoddá.
 • Élet: mitől lehet „helyes”? Tudod élvezni a jelen pillanatot? Megtalálod az örömödet a hétköznap apró kis momentumaiban? Állandóan a múlt és a jövő között utazol? Végezz mindfulness – tudatos jelenlét – gyakorlatokat (erről későbbi cikkeimben részletesen fogok írni), hogy nap, mint nap rátalálj a boldogságra, a kiegyensúlyozottságra.
 • Törekvés: haladj előre az életben! Fejlődj, tanulj és igyekezz mindent megtenni azért, hogy a lehető legjobbat (számodra legjobbat!) hozd ki önmagadból. Fedezd fel a belső – és akár a külső – értékeidet.
 • Vizsgálódás: kismillió nézőpontból lehetne erről írni, amit most fontosnak tartok, hogy a szíved vezéreljen! Ne azért akarj megszerezni bármit is, mert a szomszédnak van, hanem mert szíved óhaja. Ahogy már említettem, a hátsó életérzések a fontosak. Melyik célod mögött mi rejtőzik? Igazából mire törekedsz? Mi hajt annyira? (Vegyél elő egy papírlapot, írd fel rá a legfontosabb álmaid és keresd meg, mik húzódnak a hátterében.) Más alapokon is vizsgálódhatsz. Szemügyre veheted a teljes életed, és amikor egy problémával, kellemetlenséggel találod szemben magad, megkérdezheted önmagadtól, hogy tényleg jól látod-e a helyzetet. Tudod, szemlélet… Akár az első ponthoz is visszatérhetsz.
 • Elmélyedés: önmagadba való elmerülés. Ne maradj a felszínen. Nézd meg, mi van legbelül magadban. Sokan attól tartanak, hogy valami szörnyűségessel találkoznak „odalent”, mert gyermekkorukban szinte alig kaptak jó szót. Valahol mélyen meg vannak győződve arról, hogy rosszak, alkalmatlanok, bénák, mert ezt kapták a régmúltban, többen is ezt mondogatták nekik. Hogy mis is van „odalent”? A valódi lényed, aki szeretne már napvilágra jönni. A képességeid, azok a jó dolgok, amiket ideje lenne felszínre engedni.

Összegzés: hogyan találhatod meg valódi vágyaid és léphetsz a vágymegvalósítás útjára

Mit is jelent ez összességében? Menj végig a fent felsoroltakon, gondolkozz el, érezd át az életedet ezek alapján és fel fogod fedezni, hogy mik is az igazi vágyaid, mi motiválná leginkább az életed, mit szeretnél elérni a legjobban. Ne a tárgyakban, a pénzben, más embereken keresztül akard elérni a boldogságodat, a harmóniádat! A belső céljaid irányába mozdulj, töltsd meg az életed minőségi idővel, minőségi tevékenységekkel, kapcsolatokkal… Vedd észre, hogy az egyszerűbb több! Tudj elcsendesedni, érezd jól magad egyedül is és találd meg a belső céljaid, valamint egyúttal a mértéket is!

Saját értékrendem alapján nekem az a legfontosabb, hogy fejlődjek, vagyis egyre többet lássak, értsek meg az Univerzum működési rendszeréből, melynek segítségével egyre jobban érthetem azt is, miért épp az adott dolgok történnek az életemben és hogyan tudom ezek felett átvenni az irányítást, hogy én lehessek a kormányos. Ezek segítenek megszerezni a tárgyi dolgokat, kialakítani a jó emberi kapcsolatokat és élvezni a mindennapok nehézségeit is.

Értékes emberi mivoltunk akkor válik valódi értékké, ha van egy cél, egy út, amely már itt és most kivitelezhető. Ehhez nem árt tisztelettel és megértéssel bánnod önmagaddal és más emberekkel is. Ne legyél se áldozat, se elnyomó! Lényegében ne tegyél olyat, amit nem szeretnél, hogy veled tegyenek. Segítheti a jó hangulat kialakítását, ha rendben tartod környezetedet (a munkahelyen is!), ez hatással van a lelkedre is. Tanulj meg egyaránt adni és kapni is. Ne legyél önző és ne is akard magadat mindenkire rányomni. Mindenben találd meg az egyensúlyt, a középutat, találd meg a belső békéd, figyelj a fentiekre és ennek a fényében teljen nemcsak a mai napod, hanem az év további része is!

Varázslatos kerekezést kívánok!

Ha többet szeretnél megtudni a 10milliószoros napok jelentéséről, olvasd el a „Tudod mik valójában a tízmilliószoros napok?” című cikkemet.

Ha a fejlődésed előremozdításán munkálkodnál ma – vagy bármelyik nap – ez a cikk lehet segítségedre.

Szeretettel:

Szuromi Éva