Honnan erednek a párkapcsolati csalódásaid?
[PKT 1. rész]

Megérkezett a PKT – azaz Párkapcsolat és Tervezés – cikksorozat 1. része. Ma azt tárgyaljuk meg, mi okozhatja életed legnagyobb csalódásait, mi vezethet odáig, hogy úgy érzed, soha többet nem akarsz szerelmes lenni. Kivesézzük, hogyan görgeted hosszú évek óta a sérelmeid, ezek hogyan hatnak mostani érzelmi életedre. Tuti voltál már ilyen helyzetben, így ne hagyd abba az olvasást, mert állítom, hogy egy-egy része még mindig érint téged is. A cikk végére megérted miért.

Jajjjjjj, azok a szörnyű csalódások!

Hányszor voltam a részese én is. Január 9-i levelemben meséltem arról, hogy igencsak sokat bajlódtam a párkapcsolataimban. Akire végre büszke tudtam lenni, akire felnézhettem, és akibe beleszerettem, általában más városba költözött. Nem tartozom a “sűrűn szerelmes” típusok közé, így a távolság hatására hozott szakítások mindig megviseltek. Volt, hogy több évbe került, míg talpra álltam és újra mertem nyitni valaki felé.

Nemrég kaptam egy pár szavas megkeresést „Nem akarok szeretni, szeretet nélküli ember akarok lenni„. Egyértelmű volt számomra, hogy az illető mit érez. Na de kiölni minden érzelmet? Ez lenne a legjobb megoldás?

Mi lehet a baj?

Voltál már úgy, hogy megtetszett valaki, megszerezted, de megtartani már nem tudtad? Többször is előfordult? Engem pont ez a kellemetlen szájíz vitt a keresés útjára. Iszonyatosan izgatott, hogy mi lehet a baj a rendszeremben, ha a társam elvesztése újra és újra megismétlődik, hiszen nem lehet mindenki ugyanolyan, valami biztos nálam nincs rendben.

(Ha neked is akadt hasonló gondolatod, fontos, hogy ne nyomd le magad a béka popócskája alá! Nem béna vagy és hülye, csak épp nincs kellő információd arról, hogyan is lehetne építeni, fenntartani egy kapcsolatot. Sajnos ezt nem tanuljuk az iskolapadban. Tehát ne hibáztasd magad azért, amit nem tudsz, mert abból a mély letargiából még nehezebb lesz felállni.)

Csak úgy sodródunk, suhanunk meggondolatlanul?

Ugye nem mondok neked újat azzal, hogy a párkapcsolat érzelmekre épül. DE! Az a nagy helyzet, hogy a párkapcsolatról alkotott elképzeléseid már egészen pici gyerekkorodban elkezdenek kialakulni a szüleid és nagyszüleid által mutatott minták alapján. Aztán jön az első szerelem, a második, a sokadik. A gyerekkori megfigyelések szerint cselekszel, de ezt nem tudatosan teszed. Automatikussá válik minden, nem is gondolod végig hosszú-hosszú időn keresztül, mi történik, hogyan viselkedsz és mi is motivál a háttérben. Az sem tűnik fel, hogy olyan dolgokon lovagolsz, amiknek semmi jelentősége. Dühöngésed lufiját hatalmasra fújod, és a másikat hibáztatod. Vagy Te az a típus vagy, aki mindent elfogad a másikból és még véletlenül sem szól semmiért? Majd jön a meglepett arc és csodálkozás, hogy már megint egyedül vagy esténként. Egy idő után újabb kapcsolatba lépsz, és újra csalódsz. Tudtad, hogy minden belőled indul ki? Amit a külvilágban tapasztalsz, az számodra csak egy tükör, hogy segítse a fejlődésed, az előrehaladásod, hogy végre ki tudd alakítani a szerelemmel teli, varázslatos párkapcsolatot. Ohhh, hát erről nekem sem szólt senki. :-)

Hopppppáááá! Az érzelem a kulcs!

Jelenlegi párkapcsolati problémáid – ahogy fent megbeszéltük – már babakorodban elindultak! Ha nem kapsz elég figyelmet aputól, anyutól, a tesótó, az bánt. Követelőzöl, vagy bezárkózol annak érdekében, hogy ezeket a sebeket összeforrasztod. Jönnek az oviban és suliban az elvárások, a megfelelési kényszer, a cikiző osztálytársak – vagy épp Te cikizel másokat, nehogy elnyomjanak. Ez mind-mind rengeteg érzelmi sérülés. Sokszor fogalmunk sincs arról, hogyan dolgozzuk fel a fájdalmat, a csalódást, a megbántottságot, csak belemenekülünk a következő potenciális partner kezeibe, majd jöhet az újabb szakítás az újabb feldolgozatlan, elnyomott, szőnyeg alá söpört érzelmekkel. Már rég nem az alapján cselekszel, amit a szíved diktál, hanem aszerint, amit az agyacskád elhitet veled, hogy jó lesz. Mire 30-40 éves leszel, el is felejted, hogy mi történt veled régen, csak a sebeid nyalogatod és mutogatsz a külvilágra. Tudod! Az egész probléma belőled indul ki, még ha épp most ezt nem is akarod elfogadni. Az agyad és a tudatalattid játéka. Minél hosszabb időn keresztül tolod magad előtt a „tudatlanságod” és minél később nézel szembe azzal, hogy ott legbelül mi is zajlik benned, annál később fog jönni a hőn áhított párkapcsolat.

Akkor hogyan tovább?

Gondolom nem csodálkozol azon, hogy a fentiek alapján bármilyen témáról is legyen szó, a tervezés 1. lépése mindig a kiinduló helyzet alapos vizsgálata. Nagyon-nagyon őszintének kell lenni magadhoz. Ne ess az önámítás csapdájába, ne hitegesd magad, mert akkor tekerheted tovább a mókuskereked és sosem lesz meg a viszonzott szerelem. A legnagyobbakat saját magunknak szoktuk hazudni, hogy ne kelljen szembenézni valamilyen kellemetlen dologgal. De ez csak addig kellemetlen, amíg nem látod tisztán a helyzetet.

Most szépen ülj le, vegyél elő egy papírt és kezd el leírni, hogy partnereid hogyan bántottak meg eddig. Sorold fel, ki miért hibás! Hagyd előjönni a haragod, engedd ki a megbántódottságod, a dühöd! Azért óvatosan! Órákig ne fetrengj benne! Nem az a cél, hogy tocsogj a kakiban, csak kezd el felfedezni a belsődben dúló vihart. Nem kell könyökig turkálnod a múltba és felvágni minden összeforrt sebed, elég lehet az is, ha a MOST aktuális eseményeket vizsgálod. A gondolkodásmódod, a hozzáállásod, a saját mantráid milliónyi választ rejtenek! Mit gondolsz a nőkről/férfiakról általánosságban? Mi a véleményed a saját párkapcsolataidról? Milyen szerinted nagy általánosságban egy párkapcsolat a mai világban? Amikor ezeket elkezded feltérképezni, leírod, kiről, miről, mit gondolsz, első ránézésre útvesztő áll majd előtted.

A PTK 2. részében innen megyünk tovább! Megnézzük, mire jó a jegyzeted, hogyan tudod használni. Megvizsgáljuk, mi szükséges a változás eléréséhez, hogyan találsz ki az útvesztőből. Ez egyes embereknek nehezebb, egyeseknek könnyebb. De miét is? Erre is választ kapsz és elmondom azt is, miért ne higgy senkinek, még nekem sem! :)

Még több információt szeretnél a párkapcsolati problémák tükreiről?  Elsajátítanál pár varázslatos trükköt is?

Hát akkor következzen a 2. meglepetés leleplezése!

Nézd meg, Veres Judit barátnőmmel mivel készülünk számodra február 1-én 18.00-tól! Nagyon kíváncsi vagyok, mit szólsz hozzá!

A Tükrök és Trükkök interaktív párkapcsolati előadás részleteit itt találod

Találkozzunk szerdán este is, hogy jobban beleláss a dolgok mélyébe!

Szeretettel:

Szuromi Éva

Juditról és a PTK sorozat részeiről az előző cikkemben olvashatsz.