,

Az álmokban rejlő erő

álom

Tekered még a biciklit?

Sokan gondolkodnak szilveszter környékén, hogy mit is fognak megvalósítani a közeljövőben.Felmondok„, „Kilépek ebből a béna kapcsolatból„, „Visszahódítom Gizikét„, „Idén végre elindítom a vállalkozásom„. Eltelik 1-2 hét és az álom, a kezdeti lelkesedés homályba vész, szomorkodva nyugtázza az ember, hogy még elindulni sem sikerült. Te hogyan csinálod? Már szándékosan nem is teszel fogadalmat, azért fantáziálsz „mi lenne, ha…”? Nem, hogy leszállunk a bicikliről, még addig sem jutottunk el, hogy megkeressük a garázsban. Ott van eldőlve, porosodik tovább.

Pedig őrületes erő rejlik az álmodozásban, főleg, ha tervek is társulnak hozzá. Miért is?

A beindító erő

A legelső lépés ahhoz, hogy bármit is létre tudj hozni az életedben, bármit el tudj érni, az az, hogy legyen előtted egy világos cél. A az álmaid, vágyaid, az elképzeléseid adják az életed fűtőanyagát. Ezek táplálják az erőt, a kitartást ahhoz, hogy legyen miért élned. Elhozzák az élvezetes pillanatokat, a beteljesedés csodás ízét. Persze, ha lépéseket is teszel. Ugye tudod, hogy még a mágia is azzal kezdődik, hogy pontosan belőjük a célt.

Az új évnek is ereje van. Bár csak egy évszám, ami változik, mégis magad mögött hagysz egy részt, akár tiszta lappal is kezdhetsz, ha úgy döntesz. Igaz, eltelt már egy kis idő, de nem maradtál még le semmiről! Ha eddig nem töprengtél, milyen elképzeléseid vannak a következő 1 évre, akkor keress egy tollat és papírt, vagy nyiss egy excel táblázatot és kezdj el írni.

ÍRJ!

Ettől sokan megijednek, mert még a csapból is az folyik, hogy írd le az álmaid és 100-ig meg se állj, különben nincs is értelme. Én nem kérek százat. De legalább egyet igen! A legfontosabbat. Most jöhetnék azzal, hogy angol kutatók szerint… Azonban lerövidítem a sztorit. Ha leírod a célod, a vágyaid, minden értelemben szembe tudsz velük nézni. Rögzül mind a tudatos tudatodban, mind a tudatalattidban, így még akkor is foglalkozik vele az agyad, amikor nem is veszed észre. 

Annak a bizonyos 3%-nak, a sikeres embereknek van listája! A Te sikered is az garantálja, hogy az álmaid ott legyenek előtted. Ha már egyet leírsz, jönni fog a többi magától. Elsőre nem kell megerőltetned magad, nem szükséges teljesen precíznek lennie. Vedd lazán – ez nem egyenlő a hanyagsággal! -, nem osztályozza le senki!

Miért jobb lapon dolgozni? Mert firkálgathatsz, össze-vissza írogathatsz, színezhetsz, így előjön a kreatív éned is, aki a eljuttat az alkotásig, a végrehajtásig. Ezt a lapot tartsd jól látható helyen és ne törődj azzal, mások mit szólnak hozzá.

5-7 életterület

Egyáltalán nem baj, ha csak egyetlen feladatot tűzül ki magadnak. Azonban a következő felsorolás adhat újabb ötleteket.

  • Párkapcsolat: azt hiszem ez egyértelmű. Min szeretnél változtatni, miben kellene fejlődnöd, hová szeretnéd elvinni a párod, mit szeretnél vele csinálni kettesben. Hogy képzeled el az ideális kapcsolatod? Most épp nincs senkid? Akkor az is egy cél, hogy legyen. Persze csak akkor, ha valóban akarod.
  • Család: szülők és gyerekek egyaránt, a fentieknek megfelelően. Megkérdezheted tőlük is, hiszen ezek közös dolgok. Ne erőltess feleslegesen olyat, amitől a másiknak a hátán feláll a szőr. Milyen számodra a kiváló családi háttér?
  • Pénzügyek: kifejezetten a jövedelmedre és a kiadásokra gondolj. Szeretnél-e több bevételt? (Ha nem tudod miből, ne ess kétségbe, kialakul.) Félretennél pénzt, befektetnél? Lecserélnéd a ruhatárad? Vennél egy új autót? Mi van még?
  • Karrier: milyen szakmai pályafutást képzelsz el? Előléptetés lebeg előtted, vagy inkább a saját utad járva elindítanád a vállalkozásod? Milyen maradandó értéket hagynál a világra, a pályatársaidra, az ügyfeleidre?
  • Egészség: átfogó területként kezelheted, ide vésd be a sportolási szándékod, az egészségesebb táplálkozást, a fogyást – ezzel óvatosan, többször kevesebbet akarj leadni, hogy megmaradjon a lendület -, és persze ne feledkezz meg arról sem, hogyan javíthatnád a közérzeted. Naná, hogy ez is cél, de mehet a következő területhez.
  • Lelkiek: elsőre a legmegfoghatatlanabb téma. Leginkább arra gondolj, mi okoz NEKED örömöt és boldogságot. Például napi fél órát ücsörögsz a forró vízzel és habfürdővel teli kádban és olvasol egy önfejlesztő könyvet, vagy egy kalandregényt. Bármi, ami a Te lelkednek jót tesz, örömet okoz és KIZÁRÓLAG RÓLAD SZÓL, nincs szükség másik emberre! Masszázsra járni, spirituális értelemben fejlődni, meditálni stb.
  • Társadalom: ó, ez nem kifejezetten az önkéntességről szól – nekem ez ugrott be róla elsőre. Természetesen nem elvetendő, ha teszel másokért, és már írhatod is, de gondolkodj a családon kívüli környezetben, a barátokban, szomszédokban, lakóközösségben stb. Velük mit, mikor, hová, mennyi ideig…

Engedd el a fantáziád

Ajd utat a kívánságaidnak, hagyd, hogy minden előbújjon belőled! Írd le azt is, ami pillanatnyilag őrültségnek hangzik, hiszen az elején tisztáztuk, őrületes erő van benne! ? Nyugodtan összevonhatsz, kihagyhatsz területeket. Az számít, ami neked számít!

Az előző felsorolás életterületeinek megfelelően csoportosíthatsz, minden csoportnak más-más színt adva. Ha ösze-vissza dobálgatod az elképzeléseid a lapra, a színek utána megkönnyítik az átláthatóságot. Még picike rajzokat is készíthetsz mellé. Hallottál már az elmetérkép módszeréről? Tökéletesen passzol a tervezgetéshez is.

Hogy csinálom én?

2014-ben kezdtem el papírra írogatni a fejemben megforduló álmokat, majd hamar átvette a teret a táblázat, hiszen a kis fecnik gyorsan elkeveredtek. Eleinte még az is nehézséget okozott, hogy megfogalmazzam mire is vágyom. Idő kellett hozzá, mire megtaláltam a megfelelő „csoportokat”, nekem mi a fontos, így például egy kategóriába került a család és a társadalom, de a társadalom bizonyos részei a munka-karrier területéhez rendeződtek át. Valamint kibővült a lelkiek területe a szellemi fejlődéssel, tehát azzal, milyen könyveket szeretnék elolvasni, mit tanulnék még. Kicsiben kezdtem és mára rutinná vált, hogy a nagyobb célokat kisebb tevékenységekre felbontom. Vannak elvégzendő feladatok és nem maradhatnak el a jutalmak sem. Nincs a teljes táblázat minden pillanatban előttem, de kinyomtatom és időnként megnézem, hol is tartok. Mi az időnként?

Háááát… Ez nagyjából úgy néz ki, hogy kb. márciusig pontosan tudom, mik a legfontosabbak, mivel kell törődnöm. Ott néha kisodródok és valahol május környékén újra eszembe jut, hogy már megint eltévedtem, megfeledkeztem a listáról. Jöhet az új lendület ismét pár hónapra, majd megint a felejtés útjára lépek és kimarad pár fontos tényező. Szóval hullámvasutazok. De sebaj, mert amikor december vége felé jön az éves számvetés, megnyugodva pipálgathatom ki kb a 65-75%-át. Ez egy szuper szám, annak ellenére, hogy nem egy egyessel kezdődik és nincs a végén két nulla. Tanulj az én példámból is csináld jobban! Jut eszembe! Ha kevesebb a cél, nagyobb az esélye a 100%-nak! ?

Álmodozás, célok, tervek nélkül nincs megvalósítás!

Ezzel indultunk a cikk elején. Az álmaid elérése örömet okoz. Le kell írnod őket ahhoz, hogy adjanak erőt és kitartást, így eljuthatsz odáig, hogy átszakítod a célszalagot és a valóságban is megélheted a kívánságod, a beteljesülés örömét. Amíg nincs előtted a listád, nem tudod megvizsgálni, nem tudod tovább ízlelgetni, farigcsálni, sőt! Az eléréséhez szükséges tervet sem lehet pontosan meghatározni.

Legnagyobb előnye, hogy időnként ránézve látod a haladási ütemed, a tempód, kirajzolódnak az erősségeid és a hiányosságaid. Ezek ismerete már hatalmas fejlődés. Lépésről-lépésre tudsz haladni. Pontosan be tudod lőni, mi a fontossági sorend.

Számomra is nagy felismerés volt, mikor összegeztem az elmúlt évet, így alakult ki egy újabb célom – mondhatjuk akár fogadalomnak is: sokkal jobban koncentrálok a feladataimra és menet közben kihúzom azokat, amik értelmüket vesztik. Nem erőltetek olyan kívánságokat, amikről bebizonyosodik, hogy nincs jelentősge, vagy rájövök, hogy nincs is hozzá kedvem.

Te mersz módosítani? Neeem??? Akkor ez is egy újabb cél! ?

Gyerünk! Kezdj el írni. MOST!

Szeretettel:

Szuromi Éva

ui.: Kész a listád és nem tudod, hogyan tovább? A pontos megfogalmazásról, rangsorolásról, határidőkről ebben a cikkben olvashatsz bővebben. A leírtak további segítséget adnak és a végére eljuthatsz az álmaid hajszálpontos 100-as listájához!