Fél vagy egész? – Górcső alatt a párkapcsolat

Két fél egy egész” felkiáltással sokszor hallom azt, hogy az emberek a másik felüket keresik. Úgy gondolják, csak a párkapcsolat hozhat számukra igazi boldogságot. Ilyenkor az az érzés fog el, hogy azt hiszik, önállón nem képesek bizonyos dolgokat véghezvinni, a másiktól várják a megoldást, átruházzák rá a felelősséget. Tulajdonképp ezzel a hozzáállással saját magukat fosztják meg a lehetőségektől, a felfedezés örömétől.


Amíg félnek érzed magad és keresed az igazit”, aki megváltoztatja az életedet és majd minden rendben lesz… addig sajnos ez az illető nem fog eljönni. Csak 50%-ot teszel bele szinte mindenbe, nem is fogsz hozzá bizonyos dolgokhoz, mert várod, hogy majd a párod ezeket megteszi, elintézi helyetted.

Van ám más választás előtted! Legyél 100%-os és keress magad mellé egy másik 100%-os társat, így ketten együtt már 200%-ot tesztek ki, tehát egy teljesen új formájú élet nyílhat meg mindkettőtök előtt.

Na hogy is van ez? A felek” – ahogy írtam – fél gőzzel élnek. Általában csak ücsörögnek, vagy folyamatosan csak keresgélnek, állandó hiányérzetük van és kimaradnak az életből. Bár eljárhatnak társaságba, de sosem érzik önmagukat kereknek, úgy vélik, csak egy társ pótolhatja az űrt, aki épp nincs mellettük. Ha találnak egy illetőt, akkor abba jól belekapaszkodnak és nem is eresztik. Mindent együtt akarnak csinálni, mindenhová együtt menni, folyamatosan együtt lenni, de ezáltal megfojtják őt. Ez a fél” kénytelen elmenekülni a póráz elől, vagy épp marad, azonban gyorsan kiüresedik, ellaposodik a kapcsolat. Amikor ez megtörténik, nem értik, mi az oka.

Abban az esetben, ha felhagysz ezzel a gondolkodással, akkor bekerülhetsz az élet áramlásába. Az említett fellépő hiányérzet az esetek döntő többségében a saját hiányodból fakad. Nem tudod, ki vagy, hol vagy, merre tartasz, mit tegyél… Ha a céloddá válik, hogy egyedül is a legtöbb helyzetben álld a sarat, jól érezd magad a bőrödben, sokkal több ajtó nyílik ki előtted. Így múlhat el a hiány érzése is, amit most úgy élsz meg, hogy KELL a másik feled”. Apránként közelebb kerülsz saját magadhoz, megtalálod a valódi álmaidat, céljaidat, meg tudod fogalmazni, hogy milyen társra vágysz és milyen életet szeretnél élni. Ez az út visz el az önbizalomhoz, önértékeléshez és egy olyan párkapcsolat felé indít, ahol már nem csak az egymásba kapaszkodás lesz, ahol nyugodtan elengeded a társad bárhová, te is szívesen találkozol a barátaiddal, mert tudod, hogy vele is és nélküle is jól érzed magad. Amikor KEREK EGÉSZKÉNT gondolsz magadra, apránként megtanulhatsz egy olyan életet élni, ami az álmaidban szerepel. Boldog lehetsz a pároddal, de úgy is, ha épp nincs melletted senki. Tehát a hiányzó másik fél nem egy személy, hanem önmagad még fel nem fedezett része.

Mielőtt újra kimondanád, hogy dehát nincs értelme párkapcsolat nélkül élni, állj meg egy kicsit! Kezd el figyelni magad a lehető legtöbbször. Nézd meg, mik a visszatérő gondolataid, kérdezd meg magadtól, hogy vajon ezek honnan származnak? Figyeld a cselekedeteid, mire, hogyan reagálsz! Mi fut benned automatikusan? Tényleg ezt akarod tenni az adott helyzetben? Mihez kezdesz amikor épp rossz kedved van? Még jobban lehúzod magad, vagy csinálsz valami vidámat, ami boldoggá tesz? Változtass azon, ami nem tetszik. Teljesen mindegy, tudod-e hogyan és mit, csak csináld másképp, mint eddig! Járni sem tudtál rögtön, próbálkozásokkal indult és idő kellett hozzá. Tény, hogy a párkapcsolatban életünk legnagyobb tükrével állunk szemben és rengeteget tanulhatunk belőle, de amíg saját magadat sem akarod teljesen megismerni, hogyan akarsz jó kapcsolatot építeni a társaddal?

A Te utadon, csak Te mehetsz végig! Nincs olyan ember, aki helyetted képes lenne bármit megtenni, megtanulni, maximum a segítségét adhatja. Találd meg magadban a másik 50%-ot!

Szeretettel:

Szuromi Éva