Tudod mik valójában a Tízmilliószoros napok?

Tudod mik valójában a Tízmilliószoros napok?

A tízmilliószoros napok a tibeti kultúrából erednek, Buddhista hagyományokra épülnek, vagyis Buddha fejlődésének állomásaihoz és megvilágosodásához kapcsolódnak. Tulajdonképp vallási ünnepekként tartják számon (Dharmacsakra), melyből egy évben 4 alkalom is van és minden ilyen napnak külön jelentést tulajdonítanak.

Az első holdhónap 15. napja (a tibeti újév első napja – Chötrül Düchen – A vajmécsesek ünnepe)

Elterjedt neve a Csodák ünnepe. Ez a dátum mindig teliholdra esik, amivel azt a 15 napot ünneplik, amikor Buddha minden nap más csodát mutatott be azért, hogy jövendő tanítványai érdemeit és odaadását növelje, vagyis arra inspirálta az embereket, hogy kövessék Dharma tanait.

Gyönyörű látvány, mikor a kézzel készített virág, madár vagy fa alakú lámpásokat meggyújtják.

A negyedik holdhónap 15. napja (Saka Dawa Düchen – A születés, a megvilágosodás és a halál napja)

Budda megvilágosodása és paranirvánájának ünnepe. Bármilyen meglepő, ezen a napon szintén biztos, hogy telihold van. A tradíciók szerint erre a napra esett Buddha születése, megvilágosodása (Siddharta herceg 35 évesen a Bodhi fája alatt érte ezt el) és halála is. Ez utóbbit nevezzük inkább a Nirvánába való belépésének.

Tulajdonképp ezen a napon a Buddhizmus születését ünneplik.

A hatodik holdhónap 4. napja (Chokhör Düchen – Az imakerék ünnepe)

A Tan kerekének megforgatása. Na ez már nem telihold, de annál érdekesebb eseménynek köszönheti létrejöttét.

Buddha éppen hét héttel a megvilágosodása után kezdte el hívei tanítását, méghozzá a legenda szerint az indiai istenek, Indra és Brahma kérésére. A két isten ösztönzésére megforgatta a Tan (Dharma) kerekét és megtanítja követőinek a Négy Nemes Igazságot:
1. Az emberi élet lényegében szenvedéssel teli.
2. A szenvedés oka az emberi önzés és vágyakozás.
3. Van egy út (vagy mód), amelyen keresztül meg lehet szabadulni az önzéstől és a vágyakozástól.
4. A megszabaduláshoz az úgynevezett „nemes nyolcrétű ösvény” vezet: a helyes szemlélet, a helyes gondolkodás, a helyes beszéd, a helyes cselekvés, a helyes élet, a helyes törekvés, a helyes vizsgálódás, a helyes elmélyedés.
Tehát ezen napon Buddha első beszédére, a Négy Nemes Igazság tanára emlékeznek.

A kilencedik holdhónap 22. napja (Lhabab Düchen – A mennybemenetel napja)

Budda mennyekből alászállásának ünnepe. A mennybemenetel napján Buddha az égiek közé ment, hogy tanításait az isteneknek is elmondja, és hogy anyját megszabadítsa, jóságát viszonozza, amiért segített neki kiszabadulni az élet körforgásából, a Szamszárából. Azonban nem maradt az égiek között, három hónap tanítás után hívei kérésére Visvakarma isten létráján visszatért a földre.


Mi is az a tibeti holdnaptár?

A tibeti naptár a Hold haladására épül, így egy tibeti hónap 30 napból áll, ezért minden harmadik évben pár nappal megtoldják az évet. Így körülbelül behozzák az addigi lemaradásokat és utolérik a számunkra normál világot, a nyugati időszámítást. Ezeket a pótló napokat úgy kezelik, mint az év legsikeresebb hónapjának megismétlését (sűrítve  ). Mivel egy hold évben csak 354 nap van, egyes napokat megdupláznak, másokat kihagynak. Régen Tibetben az állami főasztrológus készítette el a következő évi naptárt, ami igen fejlett matematikai és asztronómiai számításokon alapult. A tibeti hónapokat számozzák, viszont a hét napjait a napról, holdról és az öt látható bolygóról nevezték el. Többféle naptár készítési módszer létezik, de 2017-től a Karma Kagyü Calendra – Düchen számításait veszik alapul a dátumok meghatározásához.

2018. március 2.
(az első holdhónap 16. napja, mert a 15. kihagyásra kerül)
2019. február 19.2020. március 9.2021. február 27.
2018. május 29.2019. május 18.2020. június 5.2021. május 26.
2018. július 16.2019. július 6.2020. július 24.2021. július 14.
2018. október 30.2019. november 18.2020. november 7.2021. október 27.

 

Kíváncsi vagy, mit is tegyél a tízmilliószoros napokon?  Ebből a cikkből megtudod!

Szeretettel:

Szuromi Éva