Érzelmek, munka, haladás

Képzeld el, hogy egy szép, napsütéses reggelen felkelsz, és úgy érzed, ma tied az egész világ. Megiszod a kávédat, és már a bögre fogásától is úgy érzed, hogy egy igazi bajnok vagy. Aztán hirtelen az ajtón túl a szomszéd, megint elfelejti behúzni a függönyt, akinek a kutyája mindig lepisili az ajtód és kész is a katasztrófa: a jókedved elillan, és a nap további részében csak bosszankodsz. Olyan az egész, mint egy hullámvasút. Fent, lent, izgatottság, rémület. Ez az érzelmi hullámvasút, amit mindannyian ismerünk, és amit néha nehéz megzabolázni. A munkahelyi élet is hasonlíthat ehhez a vidámparki élményhez: hol a csúcson érzed magad, tele motivációval és energiával, máskor pedig sikítva zuhansz a mélybe, frusztráltan és reménytelenül.

Az előző írásokban a kapcsolatok érzelmi kihívásait érintettük, de  a karrier és a pénzügyek szempontjából is fontos, hogy érzelmileg kiegyensúlyozottak, stabilak maradjunk. Csak így haladhatunk valóban az álmok, célok irányába. Egyetlen sikermágia sem hatásos, ha sopánkodva, a főnököd szidva, nyekeregve végezzük. A negatív érzelmek sötét felhőként beárnyékolnak, gátolják a fejlődésedet, és megakadályozzák a sikert.

Gondolj bele! Ha állandóan stresszes vagy, aggódsz, dühös vagy, akkor hogyan tudsz koncentrálni a feladataidra (és a vágyaidra)? Hogyan tudsz kreatívan gondolkodni és hatékonyan kommunikálni? Milyen energiák mennek ki belőled?

Az érzelmi kiegyensúlyozottság titka

Az érzelmek olyanok, mint egy rosszul hangolt rádió. Ha folyamatosan csak a zavaros frekvenciák között ugrálsz, sosem fogod megtalálni azt a tiszta, harmonikus dallamot, ami igazán boldoggá tesz. (Ugye emlékszel még az előző cikk frekvenciáira.)

A munka szempontjából érzelmi stabilitás nélkül nem tudunk hatékonyan dolgozni, tervezni és előrelépni. Fölöslegesen használunk rá célirányosan mágiát, ha nem tudsz odafigyelni. A stressz, a harag és az állandó aggodalom olyanok, mint a homok a fogaskerekek között: előbb-utóbb megállítják a gépezetet. Nem beszélve arról, hogy felborulva nem látod tisztán, milyen munkakörülményeket, mennyi bevételt szeretnél. A mágiához talán a cél mégis megvan, de hogyan fog megvalósulni, ha belül nem tudsz pozitív maradni? Semmi és senki nem tud helyetted dolgozni, csak veled együtt. A belőled éjjel-nappal kiáramló gondolatok és érzések energiák, rezgések és frekvenciák, amik meghatározzák, milyen életet, munkahelyet, vállalkozást teremtesz magadnak.

Természetes, hogy időnként ingerültek vagy szomorúak vagyunk, ám észreveszed-e a valódi okot? A tudatosság lényege, hogy ne elnyomni akard, ami felszínre kerül, hanem megérteni és képes legyél kezelni, változtatni. Tanítványaimnak viccesen azt szoktam mondani, hogy bárkire ráhányhatsz bármit, csak utána törölgesd le, hogy kilásson a répa alól.

Íme néhány tipp az érzelmi kiegyensúlyozottság eléréséhez:

  • Ismerd fel az érzelmeidet: az első lépés az, hogy felismerd, mit érzel, meg tudd határozni, hogy kedvetlenség vagy szomorúság, esetleg melankólia fogott el. Van egy skála. Más, amikor felszült vagy, ingerült, dühös. Amikor érzel valamit, próbáld konkrétan megnevezni.
  • Fogadd el az állapotot: ne akard elnyomni vagy elkerülni az érzelmeidet. Fogadd el, hogy ott vannak, és engedd meg magadnak, hogy érezd őket. Ráadásul semmi nem tart örökké. Minél kevésbé tiltakozol ellene, annál gyorsabban átalakul.
  • Alakíts ki pozitív hozzáállást: most nem arra gondolok, hogy színezd ki a történéseket rózsaszínnel.Tudd, hogy lennie kell valami jónak a szituációban, fejlődési lehetőséget hordoz. Figyelj a testedre, a gondolataidra és a viselkedésedre és menj visszafelé. Elmélkedj rajta, mi váltotta ki az érzéseid, mi bújik meg a háttérben? Hányszor fordult elő hasonló helyzet? Igyekezz felismerni a mintázatot és változtatni.
  • Gondoskodj magadról: az érzelmi kiegyensúlyozottság eléréséhez fontos, hogy gondoskodj a fizikai és mentális egészségedről. Aludj eleget, egyél egészséges ételeket, mozogj rendszeresen, és szánj időt a pihenésre és a kikapcsolódásra. Ide sorolhatók az egészséges megküzdési mechanizmusok, pl. testmozgás, a relaxációs technikák, a naplózás és a beszélgetés egy megbízható személlyel. Tudom, ezek közhelyek és képben vagy velük. De átgondoltad-e, hogy a Healy, amiről az előző cikkben írtam, milyen oltári nagy hasznodra lehet?
  • Kérj segítséget: ha nehezen birkózol meg az érzelmeiddel, ne félj segítséget kérni egy terapeutától vagy tanácsadótól. Már erről is volt szó. Egyetlen beszélgetés elindíthat egy olyan pozitív irányba, amiről nem is álmodtál.

Ne feledd, ha hajlandó vagy időt és energiát fektetni a mentális egészségedbe, akkor nagymértékben növelheted az esélyeidet a munkahelyi sikerre és a boldogabb, teljesebb életre. Gondolj rá úgy, mint egy befektetetésre a jövődbe! Fűszerezd meg a mindennapjaid humorral. A nevetés az egyik legjobb stresszoldó, és segíthet fenntartani a pozitív hozzáállást a munkában és persze a magánéletben is. Hírek helyett hallgass kabarét, nézz vígjátékot, olvass vicckönyvet. Ezzel is emeled a rezgésszinted, ahogy az a spirituális körökben mondani szokás. Szóval mosolyogj, nevess, és élvezd a vidámparkot (vagy az állat kertet … tudom, alacsony a kerítés)!

Van egy másik fenyegető tényező a munkát illetően

Az érzelmi hullámvasút mellett a munkahelyi sikert fenyegető másik tényező a mesterséges intelligencia, és az automatizmusok térnyerése. A robotok és a gépek egyre több feladatot képesek elvégezni, ami azt jelenti, hogy a munkaerőpiacon egyre nagyobb a verseny a fennmaradásért.

Ha nem akarsz lemaradni, akkor lépéseket kell tenned a jövőre való felkészüléshez. Ez azt jelenti, hogy legyél nyitott az újdonságokra, ne tiltakozz kézzel-lábbal. Nem elég, hogy érzelmileg stabilnak kell maradnunk, de alkalmazkodnunk is kell a változásokhoz.

Nem csak a jövőre kell gondolnunk, hanem a jelenre is. A mesterséges intelligencia és az automatizmusok már most is hatással vannak a munkahelyünkre, és ez a jövőben csak fokozódni fog. Annak ellenére, hogy rengeteg előnyt hordoz a technikai fejlődése, köztudott, sok munkakör került veszélybe. Ezért fontos, hogy  rugalmasság, és a változásokhoz való alkalmazkodóképesség.

Egy kis megjegyzés. Belegondoltál már abba, hogy amikor az önkiszolgáló pénztárt használod, tulajdonképp ingyen dolgozol. Vagyis inkább ráfizetéssel, hiszen az árakba bele van kalkulálva a pénztáros fizetése, ám így nincs rájuk szükség, az árak mégsem csökkennek. Én azon az állásponton vagyok, hogy csak akkor használom az online fizetést vagy az önkiszolgáló kasszát, ha kedvezményt kapok.

Fejlődésre nem csak az önismeret és a spiritualitás területén van szükség. Legyél akár kozmetikus, könyvtáros vagy informatikus, minden szakmába újabb tudás érkezik. Ha jók, kiválók akarunk lenni és lépést tartani, új ismereteket kell elsajátítanunk. Tudod, én is folyamatosan képzem magam, hogy újabb és újabb területeken tudjak neked segíteni. A Healy használatát is meg kellett tanulnom, hogy jól el tudjam magyarázni, ám nagyobb kihívást állított a róla szóló videók feliratának készítése. Emellett vállalkozóként követem az újdonságokat, amik gyorsítják a munkám pl. a hírlevél küldés vagy az online fizetés és számlázás területén. Van, akinek feláll a hátán ettől a szőr, én szeretem.

A Jövőbeli Biztonság Építése

A hosszútávú gondolkodás és tervek készítése egyre inkább nélkülözhetetlen. Van, aki még a tanulási folyamatot is megtervezi, de pl. egy olyan mágiához, amit egy vállalkozás fejlesztésre alkalmazunk elengedhetetlen. Anyagi szempontból a megtakarítások és befektetések olyanok, mint a biztosítókötél a hegymászás során: megvédnek, ha véletlenül megcsúsznál. A tervezés ide sem árt. Ne felejtsd el, hogy az anyagi biztonság nem jön egyik napról a másikra. Kis lépésekben, de folyamatosan haladj előre. Nos, egy-egy nagyobb feladatnál – például az előbb említett vállalkozás fejlesztése – a mágiával is lépésről-lépésre haladunk.

A hétköznapokban egyre fontosabb a plusz bevételi forrás. Ez lehet egy online vállalkozás, egy hobbi, amiből pénzt lehet termelni, vagy akár egy befektetési portfólió kiépítése. Ez utóbbit most sajátítom én is. A kezdeti teendők könnyebbek, mint sejtettem. Ne csak a nyugdíj kérdésére gondolj. Elégedett vagy-e azzal az életminőséggel, amiben épp vagy? Van-e terved az emelésére? Jut eszembe! Megtakarításokat képzel vagy spórolsz? Ugye tudod, hogy ugyanarról beszélünk, de az előbbi szóhoz úgymond magasabb rezgés tartozik!?

Gondolj úgy a jövedelmedre, mint egy gyümölcsösre. Ha csak egyféle gyümölcsöt termelsz, és azt egy fagy elviszi, ott állsz a semmivel. De ha többféle gyümölcsöt termelsz, mindig lesz valami, amiből megélhetsz. Ezért érdemes különböző bevételi forrásokat kialakítani, új szolgáltatásokkal bővíteni a portfóliódat, megtakarításokat és befektetéseket képezni. Ne legyél a munkádnak, munkahelyednek kiszolgáltatva sem vállalkozóként, sem alkalmazottként, akkor se, ha vezető beosztásban dolgozol. Következő cikkemben erre hozok egy ötletet, amivel plusz bevételre tehetsz szert, vagy akár az anyagi biztonságod, függetlenséged is megalapozhatod.

Következtetés

Az érzelmi kiegyensúlyozottság nem csak a magánéletben fontos, hanem a karrier, az anyagi sikerek, a mágia szempontjából is. Így tudod azt a jövőt megteremteni, ami a szemed előtt lebeg. A stabil érzelmi alapok, a többféle bevételi forrás és a hosszú távú pénzügyi tervezés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ne csak ábrándozzunk a magasabb életminőségről, hanem valóban el is érjük azt.

Szóval ne feledd: az érzelmi stabilitás a siker kormányrúdja. Ha ezt a kormányt biztosan tartod, semmi sem állhat az utadba. Találd meg az egyensúlyt, és meglátod, hogy a szekér előbb-utóbb megindul, méghozzá jó irányba!

Tarts velem továbbra is.

Szeretettel:

Szuromi Éva

 

mese a varázslatokról
sikermágia